De Indiaase keuken is een geurige kruidige keuken.
Heerlijk om deze gerechten klaar te maken,
hieronder een groenten-curry met fijn gekruid brood en erbij de lekkere mangochutney van het volgende recept.
Bloemkool en aardappelen: "Aloo Gobi"
4 tot 6 personen.
ingrediënten;
2 theelepels geraspte gember
4 teentjes knoflook in stukjes.
1 eetlepel gemalen koriander
1/2 eet. kurkuma
1 kopje water
2 eetlepels ghee of arachideolie
1 grote groene peper in stukjes
1 theelepel komijnzaad
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes,
2 winterwortelen in stukken,
2 uien in stukken.
1 grote aardappel geschild en gesneden in blokjes (ongeveer even groot als bloemkool)
zeezout
2 eetlepels vers gehakte koriander bladeren, om te garneren
Meng de gember, knoflook, koriander, kurkuma, en 1/2 kopje water in een kleine kom tot een eenvoudige natte masala.
Zet opzij.
Schenk de olie of de ghee in een grote pan, verwarm op middelhoog vuur, laat niet ‘roken’.
Voeg de peper toe wacht 30 seconden, voeg de komijn-zaadjes toe en wacht tot ze springen.
Voeg de natte masala (voorzichtig, het zal ook sputteren).
Kook het iets in duurt ongeveer 2 minuten.
Voeg de bloemkool , wortel, ui en aardappelen toe, roer en meng met de masala.
Breng op smaak met zout en voeg als je een nattere curry wenst nog 1/2 kopje water toe.
Dek af en laat op een matig vuur 10 tot 15 minuten koken.
Verwijder vervolgens het deksel, roer, en kook tot de bloemkool en aardappelen gaar zijn, ongeveer 5 minuten.
Garneer naar wens met koriander en serveer.
Gekruid brood. 'Paratha’
'Paratha’ is een lekker brood gemaakt van meel en boter.
Dit brood bevat meer kruiden en is daardoor anders dan de traditionele Paratha.
Dit brood bevat meer kruiden en is daardoor anders dan de traditionele Paratha.
Kruidenbrood dit recept is naar een idee van het Indiaase brood.
Nodig: 500g. speltbloem,
Bereiden: Rooster het komijn en koriander-zaad in een droge koekenpan totdat de geur vrijkomt, direct het zaad op een bord laten afkoelen.
Maak een zetsel van het water en de gist, water max. 38 graden anders rijst de gist niet meer.
1th droge gist,
300ml warm water,
1 th zout,
1pakje boter,
1th garam masala,
1th saffraan,
1th koranderzaad, 1th komijnzaad.
Bereiden: Rooster het komijn en koriander-zaad in een droge koekenpan totdat de geur vrijkomt, direct het zaad op een bord laten afkoelen.
Maak een zetsel van het water en de gist, water max. 38 graden anders rijst de gist niet meer.
Smelt op lage stand de boter en laat afkoelen.
Doe het meel in een grote kom, giet het gerezen gistmengsel in het midden, voeg het zout toe en de helft van de gekoelde gesmolten boter, (ghee).
Doe het meel in een grote kom, giet het gerezen gistmengsel in het midden, voeg het zout toe en de helft van de gekoelde gesmolten boter, (ghee).
Roer door en kneed en besla de deegbal zodat het een mooi soepel deeg wordt zeker 10 minuten. Laat 30 minuten rijzen in de kom afgedekt met folie op een warme plaats.
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Kneed het deeg weer door en verdeel het in 8 stukken, rol uit en maak hier een plakken van, leg op een bakblik met bakpapier.
Meng in de achtergehouden boter (ghee) de kruiden (stamp de geroosterde zaden eerst fijn in een vijzel) en een beetje zout en bestrijk de broodjes hiermee.
Weer laten rijzen afdekken met folie.
Bestrijk de broodjes nogmaals met het botermengsel en bak ze hierna in de oven in 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten